Xanthelasma palpebrarum staat bekend als een goedaardige aandoening waarbij platte vetophopingen, ook wel xanthelasma genoemd, verschijnen op en rondom de oogleden, oftewel palpebrae. Deze kenmerkende afwijkingen worden vaak geobserveerd bij oudere mensen of
individuen in de middelbare leeftijd.

Xanthelasma

Wat is xanthelasma?

Xanthelasma zijn zachte, gelige plaques op het bovenste of onderste ooglid, ontstaan door een verstoring in de plaatselijke vetstofwisseling.  Hoewel het vaak geassocieerd wordt met een verhoogd cholesterolgehalte, kan het ook voorkomen bij mensen met normale  cholesterolwaarden. Deze aandoening wordt vaak gezien als een vorm van huidveroudering en kan erfelijk zijn. Mensen met xanthelasma worden geadviseerd hun cholesterolgehalte te laten controleren en hun hartgezondheid te evalueren.

Hoe ziet het eruit?

Xanthelasma manifesteren zich als platte, gelige plekken op en rondom de oogleden. Hoewel ze doorgaans weinig klachten veroorzaken, ervaren sommigen ze als cosmetisch storend.

Kan xanthelasma verdwijnen?

Er zijn verschillende behandelingen, zoals trichloorazijnzuur, electrocoagulatie, excisie of CO2 laser. Coagulatie met elektrische energie is veelgebruikt en vernietigt de vetophopingen laagje voor laagje.

Behandeling voor xanthelasma

Er zijn verschillende effectieve behandelingen voor xanthelasma, waaronder aanstippen met trichloorazijnzuur (TCA), lectrocoagulatie, excisie, of behandeling met een ablatieve CO2 laser. Coagulatie is een veelgebruikte methode waarbij elektrische energie wordt toegepast om de vetophopingen te verwijderen. Tijdens de behandeling wordt een speciale coagulatiepen gebruikt om gericht warmte af te geven aan de xanthelasma, waardoor deze vetophopingen laagje voor laagje worden vernietigd. Afhankelijk van het aantal afwijkingen kunnen één of meerdere behandelingen plaatsvinden.

Wat is de oorzaak van xanthelasma?

Xanthelasma palpebrarum, die gele vetophopingen op en rond de oogleden veroorzaakt, wordt beschouwd als een goedaardige aandoening. Deze plaques zijn vaak zichtbaar bij oudere of middelbare leeftijdsgroepen. Ze manifesteren zich als platte, gelige plekken op de oogleden, soms als cosmetisch storend ervaren.

Wat te verwachten na de behandeling?

Na de coagulatiebehandeling ontstaat een korst op de behandelde plek. Mogelijk treden er wat roodheid en zwelling op, maar deze symptomen verdwijnen doorgaans binnen enkele dagen. Het wordt aanbevolen om tijdens het genezingsproces een zonnebril te dragen ter bescherming van de huid tegen de zon.

xanthelasma

Bij Faber Huidkliniek begrijpen we hoe xanthelasma je zelfvertrouwen kan beïnvloeden. Mijn expertise en persoonlijke aanpak bieden behandelingen specifiek voor jouw behoeften. Laten we samenwerken voor een stralende, gezonde huid! Maak vandaag nog een afspraak voor een effectieve behandeling.

Maak nu een afspraak