Huidkliniek Faber heeft veel ervaring met het behandelen van rosacea. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag welke triggers er zijn voor rosacea. Onlangs heb ik de cursus voeding en de huid afgerond en hier kwam het onderwerp rosacea natuurlijk ook aan bod. Ondanks dat er nog veel onduidelijk is over rosacea, is er inmiddels genoeg kennis om deze huidaandoening goed te kunnen behandelen. Deze blog is dus up-to-date wat betreft de nieuwste ontwikkelingen omtrent rosacea en hierbij voeg ik mijn praktijkervaring toe.

Rosacea is een aandoening waarbij voeding een belangrijke rol kan spelen bij het uitlokken of verergeren van de symptomen. Hoewel de reactie op voeding individueel kan verschillen, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die vaak als triggers worden beschouwd. Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met rosacea dezelfde voedingsmiddelen als triggers ervaart, dus het is essentieel om naar je eigen lichaam te luisteren en te identificeren welke voedingsmiddelen mogelijk jouw symptomen verergeren.

Welke factoren kunnen rosacea verergeren?

Naast voeding zijn er ook andere factoren die rosacea kunnen verergeren. Temperatuurswisselingen, blootstelling aan zonlicht, hete of alcoholische dranken, gekruid of pittig eten, histaminerijke voedingsmiddelen, zuivelproducten, kaneelaldehyde, ongezonde/bewerkte voeding, cafeïne, intensief sporten, stress en emoties zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal zorgen voor een toename van ontstekingsreacties in de huid. Ook hierin is het belangrijk om te weten dat niet iedereen met rosacea dit zo hoeft te ervaren. Iedereen reageert anders, dus het kan nuttig zijn om een dagboek bij te houden om te identificeren welke specifieke factoren jouw symptomen verergeren.

Voeding en rosacea

Wat weten we van rosacea?

Bij mensen met rosacea is het aangeboren immuunsysteem verstoord. Het immuunsysteem reageert hierdoor sterker dan de bedoeling is, met als gevolg dat er zowel meer inflammatoire stoffen worden afgegeven. Te veel afgifte van deze stoffen is ongewenst. Dit zorgt onder andere voor meer vaatverwijding, de vorming van nieuwe bloedvaatjes en veranderingen van huidstructuren. Dit wordt vaak gezien als een van de kenmerkende symptomen van rosacea.

Naast het aangeboren immuunsysteem, is ook het zenuwstelsel bij cliënten met rosacea overactief. Bepaalde prikkels, zoals warmte en voeding, kunnen de receptoren van zenuwen in de dermis en receptoren van keratinocyten in de epidermis stimuleren. De receptoren van zenuwen en keratinocyten zijn betrokken bij het regelen van de doorbloeding, de pijnperceptie en ontstekingsreacties. Bij mensen met rosacea lijken deze receptoren gevoeliger voor prikkels, wat zorgt voor een abnormale signalering. Het gevolg is een toegenomen doorbloeding, gevoelige huid en ontstekingsreacties.

Rosacea en darmproblemen

Ook worden mensen met rosacea vaak in verband gebracht met darmproblemen. Een gezond darmmicrobioom en een gezond huidmicrobioom lijken de sleutel tot succes bij de behandeling van rosacea. Het beperken van voeding met een hoge glycemische lading wordt daarom aanbevolen. Daarnaast moet extra aandacht worden besteed aan het beperken van voeding die de darmwand beschadigt en het risico op een verhoogd doorlaatbare darmwand vergroot. In de praktijk wordt daarom geadviseerd gluten, geraffineerde suikers en koolhydraten, zuivelproducten, geraffineerde oliën, alcohol en andere bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken.

Wil je weten welke producten juist een positief effect hebben op rosacea? Lees dan hier verder. Of wil je meer weten over de behandeling van rosacea? Ik denk graag met je mee en geef je graag een zo volledig mogelijk eerlijk en persoonlijk advies.