Supplementen en rosacea

Naast de producten die je beter kunt mijden bij rosacea zoals in deze blog wordt omschreven zijn er ook producten bekend die juist een positief effect hebben op rosacea. In deze blog worden deze producten besproken.

  • Prebiotisch en vezelrijk dieet: speelt een belangrijke rol omdat dit de darmgezondheid stimuleert. Het is daarom aan te raden om vezelrijke voeding te kiezen zoals groenten, fruit, noten, zaden en specerijen. Ook gefermenteerde voeding met probiotica kan rosaceaklachten verminderen. Wil je suppleren? Bezoek dan een expert, zoals darmtherapeut of een gespecialiseerde orthomoleculair therapeut of diëtist.
  • Probiotica: probiotica in supplementen of voeding heeft verschillende positieve effecten op de darmen en de huid. Het zorgt voor een gezonde darmflora, het werkt ontstekingsremmend en verbetert de barrièrefunctie van de huid. In welke voedingsbronnen zit probiotica? Gefermenteerde zuivel, rauwmelkse kazen, gefermenteerde groenten, gefermenteerde sojaproducten en kombucha. Wil je suppleren? Bezoek dan een expert, zoals darmtherapeut of een gespecialiseerde orthomoleculair therapeut of diëtist.
  • Omega 3-vetzuren: werken ontstekend remmend en zorgen voor een afname van droge ogen. Producten als wilde vette vis, zee groenten, noten, zaden en groene bladgroenten zijn aan te raden. In suppletie worden EPA en DHA aanbevolen in 1000 tot 3000 mg EPA/DHA per dag.
  • B-vitamine: werkt ontstekingsremmend en verbetert de huidbarrière. Er zou volgens een onderzoek een verband kunnen zijn van een tekort aan vitamine B. Riboflavine (vitamine B2) zou hier mogelijk een sleutelrol in spelen. Waar kun je vitamine B in vinden? Graanproducten, aardappelen, groenten en peulvruchten, vlees, zuivel, eieren, vis en zonnebloempitten. Voor suppletie wordt een Vitamine B-complex of multivitaminen aangeraden.
  • Vitamine D: een tekort aan vitamine D zorgt voor ontstekingen in de huid. De kans is groot dat een vitamine D tekort ook bij cliënten met rosacea voor klachten zorgt. In welke voedingsbronnen zit vitamine D? Vette vis (beste bron), vlees, eieren. Naast voeding is het aan te raden om vitamine D te suppleren. Het advies is dagelijkse suppletie met vitamine D3 in een dosering tussen de 1.000 en 3.000 IE per dag, in combinatie met vitamine K2 en magnesium.
  • Co-enzym Q10: werkt als een antioxidant en beschermd de huid. Wist je dat Q10 ook de bloedvaten versterkt en beschermt? Gezien ons lichaam in staat is zelf Q10 aan te maken, lijkt extra voeding of suppletie met Q10 niet noodzakelijk. Wil je erop letten dat je voldoende binnen krijgt? Je vindt Q10 vooral in vlees en in zeevruchten. Voor suppletie geldt dat het beste gekozen kan worden voor ubiquinol tussen de 100 en 200 mg per dag.
  • Zink: zorgt voor een gezonde celdeling, werkt ontstekendremmend en versterkt het immuunsysteem. In welke voedingsbronnen zit zink? Rood vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, noten, pompoenpitten en zonnebloempitten , peulvruchten, volkoren granen, zuivelproducten. Zoek je suppletie? Dan wordt de vorm zinkmethionine (10 tot 30mg per dag) aangeraden.

Voor uitgebreid advies afgestemd op jouw huid en darmgezondheid zou ik altijd een expert, zoals een darmtherapeut of een gespecialiseerde orthomoleculair therapeut of diëtist adviseren.

Wil je meer weten over de behandeling van rosacea? Ik denk graag met je mee en geef je graag een zo volledig mogelijk eerlijk en persoonlijk advies.