Heb jij last van pigmentvlekken? Steeds meer mensen, ook op jongere leeftijd, hebben ze: pigmentvlekken. De verkleuringen ontstaan door huidveroudering, zonschade en een wisselende hormoonhuishouding. In deze blog ga ik je vertellen wat pigmentvlekken zijn en wat je er aan kunt doen om ze te verminderen.

Pigmentvlekken, ook bekend als zonvlekken, ouderdomsvlekken of levervlekken, zijn oppervlakkige verkleuringen in een lichtbruine tint die op het gezicht, de handen en de hals kunnen verschijnen. Deze verschijnen met name op delen van de huid die vaak aan onbeschermde Uv-straling en zonlicht worden blootgesteld.

Hoewel ze soms ‘levervlekken’ worden genoemd vanwege hun lichtbruine kleur en onregelmatige vorm, hebben ze eigenlijk niets te maken met de lever. Eenmaal verschenen, verdwijnen deze vlekken niet vanzelf en ze hebben de neiging om elk jaar een beetje donkerder te worden. Over het algemeen zijn deze pigmentvlekken goedaardig van aard, maar ze kunnen het uiterlijk ontsieren doordat ze de indruk van een verouderde huid geven.

Wat is een pigmentvlek?

Melanine, dat ook wel pigment wordt genoemd, ontstaat in de melanocyten, de pigmentcellen van je huid. Deze productie van pigment vindt diep plaats in de opperhuid, de bovenste laag van je huid. Na vorming worden de melaninekorrels naar de buitenste laag van je huid, de hoornlaag, getransporteerd. Zodra het pigment in de hoornlaag terecht is gekomen krijgt je huid een bruine kleur. De aanmaak van melanine wordt geactiveerd door blootstelling aan zonlicht, wat de reden is waarom je huid bruint als je in de zon bent. De intensiteit van je bruine kleur hangt af van de hoeveelheid melanine in je huid. Bruin worden is een natuurlijke reactie van de huid om zichzelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Dit verhoogde pigment beschermt de huidcellen en de onderliggende weefsels tegen verdere schade door Uv-straling. Dit betekent niet dat we juist bruin moeten worden! Het laat juist zien dat je huid reageert op de schadelijke Uv-stralingen.

Hoe ontstaan een pigmentvlek?

Een pigmentvlek ontstaat door een abnormale ophoping van pigment (melanine). Onderstaand worden enkele oorzaken beschreven.

  • Blootstelling aan de zon:
    UV-straling van de zon is een van de belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken. Wanneer je huid wordt blootgesteld aan de zon, reageren melanocyten door meer melanine aan te maken als bescherming tegen de schadelijke effecten van Uv-straling. Dit kan resulteren in de vorming van donkere vlekken op de huid, vooral op gebieden die vaak worden blootgesteld aan de zon.
  • Hormonale veranderingen:
    Veranderingen in hormonen kunnen ook leiden tot pigmentvlekken. Vaak worden ze gekenmerkt door donkere, vaak symmetrische vlekken op de huid. Het melasma rond de bovenlip wordt soms ook wel een “snor” genoemd. Je hoeft echter niet altijd zwanger te zijn om melasma te ontwikkelen. Jarenlang gebruik van de anticonceptiepil maar ook de overgang kan voor een overgevoelige pigmenthuishouding zorgen. Deze hormonale veranderingen kunnen de productie en verdeling van melanine beïnvloeden.
  • Pigmentvlekken door schade op je huid:
    Je kunt pigmentvlekken ook overhouden als je een wond(je) hebt gehad. Beschadiging van de huid door bijvoorbeeld acne, eczeem, of wondjes kan leiden tot ontsteking. Deze ontsteking kan de melanineproductie in dat gebied verstoren, wat resulteert in de vorming van donkere vlekken.
  • Erfelijkheid:
    Genetische aanleg kan ook een rol spelen bij de vatbaarheid voor het ontwikkelen van pigmentvlekken. Als pigmentvlekken in de familie voorkomen, kan dit de kans vergroten dat je ze ook krijgt.
  • Ouderdom:
    Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke balans van melanine in de huid soms af. Dit kan resulteren in de vorming van ouderdomsvlekken of levervlekken.
  • Medicatie en pigmentvlekken:
    Sommige medicijnen kunnen pigmentvlekken veroorzaken of verergeren als bijwerking. Denk aan bepaalde antibiotica, hormonale medicijnen of chemotherapie. Als je merkt dat je pigmentvlekken krijgt of opmerkt dat ze verergeren terwijl je een bepaalde medicatie gebruikt, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken.
Pigmentvlekken verwijderen

Wat te doen tegen een pigmentvlek?

  • De juiste skincare
    Om de zichtbaarheid van een vlek te verminderen bestaan er pigment remmende ingrediënten. Van enkele ingrediënten is een vervagende werking aangetoond. Formules met vitamine C (ascorbic acid) maar ook tranexaminezuur blijken het enzym tyrosinase te kunnen afremmen, verantwoordelijk voor de overmatige pigmentproductie. Retinol, vitamine A-zuur, kan door een sterke exfoliërende werking ook een vlekkerig huidbeeld tot rust brengen. Ook kan glycolzuur effectief zijn bij het verminderen van pigmentvlekken en het verbeteren van de algehele huidskleur. Glycolzuur is een alfa-hydroxyzuur (AHA) dat werkt als een exfoliant door de dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen. Dit helpt niet alleen om de huid gladder en stralender te maken, maar het kan ook bijdragen aan het verminderen van pigmentvlekken. Het gebruik van een breed-spectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF is een van de meest effectieve manieren om pigmentvlekken te voorkomen. Door je huid dagelijks te beschermen tegen UV-straling, kun je de kans op de vorming van nieuwe pigmentvlekken minimaliseren. Er is helaas niet één wonderproduct. Het gaat om balans en om de samenstelling van de juiste producten en percentages werkzame stoffen.
  • Professionele behandelingen:
    De keuze van de behandeling wordt bepaald door de grootte en de locatie van de pigmentvlek, de diepte waarop de pigmentlaag zich bevindt en de concentratie van het pigment in de huid. De behandelopties zijn microneedling, peelings, laser of IPL-lichttherapie. Klik op de linkjes om meer te lezen over deze behandelingen. De meeste pigmentvlekken behandelen wij met laser of IPL-lichttherapie. Vaak is de vlek na één behandeling al vager. Tijdens een gratis intake bespreken we de best mogelijke optie voor jouw huid.

De beste resultaten behaal je wanneer je behandelingen combineert met een effectieve skincare routine thuis. Alle producten die te koop zijn bij Faber Huidkliniek bevatten hoge concentraties werkzame stoffen om hyperpigmentaties en een onregelmatige huidteint te vervagen en de activiteit van pigmentcellen te reguleren.

Vergoeding voor pigmentvlekken verwijderen

In sommige gevallen kan bij een aanvullende verzekering onder ‘camouflagetherapie’ een pigmentbehandeling vergoed worden.