Wat kun je aan eczeem doen?

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die gepaard gaat met ontsteking, jeuk en roodheid. Naast traditionele behandelingen wordt er steeds meer aandacht besteed aan de rol van voeding en supplementen bij het verminderen van eczeemklachten.

Wat is er nou precies aan de hand bij eczeem?

Als je eczeem hebt is de barrièrefunctie van je huid verstoord. Hierdoor kan vocht heel snel verdampen en kunnen irriterende stoffen en bacteriën je huid makkelijk binnendringen om daar ontstekingsverschijnselen te veroorzaken. Je kunt het vergelijken met een lekkage in je huis. Je huid mist de juiste fundering om zich te beschermen tegen invloeden van buitenaf. In plaats van een echte lekkage krijgt je huid te maken met roodheid, schilfers en jeuk.

Eczeem is een ontstekingsaandoening

Wat centraal staat bij eczeem is dat er sprake is van een ontstekingsaandoening. Via allerlei routes worden er continu ontstekingsbevorderende stoffen afgegeven waardoor een chronische ontstekingsreactie ontstaat. En die ontstekingen beperken zich niet alleen tot de huid. Omdat inflammatie zo’n cruciale rol speelt bij eczeem is het remmen van ontstekingen met de juiste voeding een heel belangrijk onderdeel. Door jezelf van de juiste bouwstenen en antioxidanten te voorzien, verbetert de huidbarrière en nemen ontstekingen af.

Verbeteren van het darmicrobioom

Pre- en probiotica verbeteren het darmmicrobioom, waar ongeveer 70% van onze immuuncellen zich bevinden. Een gezond darmmicrobioom zorgt voor een betere bescherming waardoor het immuunsysteem minder snel geactiveerd wordt en inflammatie afneemt. Daarnaast zorgen de juiste bacteriën in de dikke darm voor de productie van gezonde vetzuren en neurotransmitters, die vervolgens in de huid terecht komen. In de huid zorgen deze stoffen voor een goed werkend immuunsysteem, remmen ze ontstekingen en dragen ze bij aan een gezonde huidbarrière.

Welke vitamine kunnen helpen bij Eczeem?

Vitamine D

We weten dat een tekort aan vitamine D zorgt voor ontstekingen in de huid en dat er een verband is tussen een vitamine D tekort en acne, eczeem en psoriasis. De kans is groot dat een vitamine D tekort ook bij cliënten met rosacea voor klachten zorgt. Aanbevolen hoeveelheid met vitamine D3 in een dosering tussen de 1.000 en 3.000 IE per dag, in combinatie met vitamine K2 en magnesium.

Vitamine A

Vitamine A stimuleert de celgroei en bouwt collageenvezels. Een tekort aan vitamine A resulteert vaak in een droge, ruwe huid. Je lichaam maakt zelf geen vitamine A aan, je krijgt dit alleen binnen via voeding en via de huid. De huid van mensen met atopisch eczeem bevat significant minder vitamine A en de signaleringsroute van vitamine A in de huid lijkt ontregeld te zijn. Dit is mogelijk één van de redenen waarom de huidbarrière bij cliënten met eczeem verstoord is.

Zink

Zink is een mogelijk belangrijke factor bij eczeem en mag niet ontbreken in het voedingspatroon. Het speelt een rol in de huidgezondheid en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen.

Vitamine C

Het is zeer waarschijnlijk dat oxidatieve stress een belangrijke rol speelt bij de pathogenese van atopisch eczeem. Van vitamine C weten we dat het als antioxidant bijdraagt in de afname van oxidatieve stress. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor de aanmaak van ceramiden. Beide belangrijke eigenschappen bij eczeem.

Vitamine E

Vitamine E, ook wel tocopherol genoemd, maken we niet zelf aan, maar moeten we binnenkrijgen via onze voeding. Het zit onder andere in verse groenten, plantaardige oliën, granen en noten.  Ze beschermen de huidcellen tegen oxidatieve stress en voorkomen ontstekingen bij een beschadigd immuunsysteem. Ze versterken de barrièrefunctie van de huid en hydrateren de huid. Natuurlijke vitamine E en vitamine C werken synergetisch samen om elkaar te stabiliseren. Ze voorkomen het oxideren van elkaar als ze samen toegepast worden op de huid. Daarom zitten deze twee ingrediënten vaak samen in een product.

Omega 3-vetzuren

Ook omega 3-vetzuren remmen ontstekingen en dragen bij aan gezonde cellen en een goed functionerende huidbarrière.

Welke voeding kan eczeem mogelijk verergeren?

Naast de bekende allergenen (eieren, melk, tarwe, soja, schaal- en schelpdieren en noten), zijn er ook andere triggers in onderzoeken gerapporteerd die eczeemklachten kunnen veroorzaken, waaronder:

  • Bewerkte voeding en fastfood
  • Vlees
  • Zuivel
  • Gluten
  • Nachtschade (zie uitleg hieronder)
  • Alcohol
  • Suiker
  • Bloem
  • Instant noedels
  • Tomaten
  • Citrusvruchten
  • Bepaalde (pittige) kruiden en specerijen, waaronder kaneel

Wat is Nachtschade?

Nachtschade is een plantenfamilie. Nachtschade groenten zijn prachtige hele voedingsmiddelen die eigenlijk veel ontstekingsremmende eigenschappen bevatten, maar ze kunnen juist ontstekingen veroorzaken zodra je lichaam ze niet goed kan verteren. Het is dus niet zozeer de schuld van de groente, maar het is eigenlijk de schuld van je lichaam wat niet goed reageert op de verbindingen in het voedsel. Als het voedsel niet volledig wordt verteerd en goed wordt geabsorbeerd zal dit voor ontstekingen in het lichaam zorgen. Dat heeft te maken met het alkaloïde-gehalte, dit zijn chemicaliën waar niet ieder lichaam goed tegen kan.

Het beperken of vermijden van voeding die hiertoe behoort, kan mogelijk helpen eczeemklachten te verminderen. Eet je toch een van deze producten? Dan kunnen onderstaande tips helpen om de mate van schade te beperken:

  • Vermijd groene aardappelen en tomaten, die bevatten meer alkaloïden
  • Verwijder de schillen van aardappelen, die bevatten meer alkaloïden
  • Kook nachtschades voordat je ze eet, dit verlaagt de hoeveelheid alkaloïden
  • Verwijder stelen en bladeren, die zijn meestal giftig
  • Vermijd nachtschades met een bittere smaak, de kans is groot dat er veel alkaloïden in zitten;
  • Vermijd nachtschades die in de kas zijn gekweekt en kunstmatig zijn gerijpt, omdat de hoeveelheid alkaloïden dan hoger is.

Het is niet per definitie zo dat je van bovenstaande producten een trigger zijn voor eczeem. Luister vooral goed naar je lichaam om te bepalen of jij reageert op bepaalde producten. Dit geldt hetzelfde voor het gebruik van supplementen.

Heb je last van eczeem en wil je meer weten wat je naast de traditionele behandelingen nog meer kan doen? Maak nu een afspraak voor een consult en ontdek hoe Faber Huidkliniek jou kan helpen.

Maak nu een afspraak
Gratis consult Faber Huidkliniek