Inhoudsopgave
Laser ontharen: Alles wat je wilt weten!
Er zijn veel verschillende methoden om van ongewenste haargroei af te komen. Je kunt ongewenste haren scheren, waxen of epileren. Helaas zijn dit allemaal tijdelijke oplossingen waarbij de haar na een aantal dagen of weken weer terug komt. Laser ontharen is langdurige oplossing voor mensen die graag haarvrij door het leven willen gaan. In deze blog geef ik antwoord op de meest gestelde vragen rondom laser ontharen.
Hoe werkt laser ontharen?
Dit is een effectieve methode om ongewenste haargroei te verminderen en te verwijderen. De ontharingslaser wordt ingesteld op basis van het huidtype, de haardikte en de haarkleur. De laser zend een lichtbundel uit met als target jouw haarzakje (follikels). Wanneer de lichtbundel in het target is aangekomen wordt deze omgezet in warmte. Door deze warmteontwikkeling raken stamcellen in de wanden van de haarzakjes beschadigd. Hierdoor wordt de normale haargroei stil gelegd en groeien er minder haren terug!
Is laser ontharen permanent?
Er wordt vaak geadverteerd met definitief ontharen, helaas is er geen enkel apparaat op de markt die dit waar kan maken. Om je resultaat te behouden zijn er altijd onderhoudsbehandelingen nodig. Vaak zijn jaarlijks 1 à 2 losse behandelingen voldoende om het resultaat te onderhouden.
Kan je (laser)ontharen in de zomer ondergaan?
Het wordt aanbevolen om de blootstelling aan de zon of zonnebank gedurende de behandelperiode te vermijden. Daarnaast wordt aanbevolen om de behandelde gebieden na de behandeling te beschermen tegen de zon. Heb je plannen om veel tijd door te brengen in de zon? Dan is het raadzaam om te wachten tot na de zomer voordat je met de behandeling begint. Ben je je bewust van de effecten van de zon en laser ontharen en ben je bereid hier rekening mee te houden? Dan kan je prima in de zomer behandeld worden.
Helpt laser ontharen voor ingegroeide haren?
Ja zeker! Ingegroeide haren ontstaan wanneer het haarzakje geblokkeerd raakt en het nieuwe haartje niet naar buiten kan groeien. Dit kan leiden tot irritatie, ontsteking en de vorming van bultjes of puistjes. Laser ontharing kan dit probleem aanpakken door de haarzakjes te vernietigen, waardoor de haargroei wordt verminderd of gestopt. Wanneer er minder haargroei is, is er ook minder kans op ingegroeide haren. Door de behandeling worden het aantal haartjes minder en de haarstructuur dunner, waardoor ze niet meer in de huid groeien.
Is laser ontharen veilig voor de huid?
Laserontharing is veilig voor iedereen, omdat Faber Huidkliniek FDA-goedgekeurde lasers gebruikt die veilig zijn voor alle huid- en haartypes.
Hoe veel behandelingen zijn er nodig voor laser ontharen?
Gemiddeld zijn er 6 tot 8 behandelingen nodig met een interval van 4 tot 6 weken. Afhankelijk van de locatie van de haren, onderliggende aandoeningen of hormonale veranderingen kunnen meerdere (herhaal)behandelingen wenselijk zijn.
Zijn alle haren geschikt voor laser ontharen?
Alleen donker gekleurde haren zijn geschikt voor laser ontharen. Donkere haren bevatten meer melanine, het pigment dat licht absorbeert, en daarom worden ze gemakkelijker verwarmd en vernietigd door de laser. Lichte haren, zoals blond, rood of grijs haar, hebben minder melanine en zijn daarom moeilijk te behandelen. Dit komt doordat de laser deze haren minder goed ziet en dus minder warmte kan afgeven in de haarzakjes. Hierdoor kan het resultaat bij lichte haren minder effectief zijn.
Wat is het resultaat van laser ontharen?
Bij een goed eind resultaat zijn 70% tot 90% van de haarzakjes vernietigd. De haartjes die nog overblijven zijn vaak dun en minuscuul en gemakkelijk te verwijderen zonder nieuwe irritatie.
Is laser ontharen pijnlijk?
De behandeling zal aanvoelen als lichte speldenprikjes. De behandeling wordt niet als pijnlijk ervaren maar het kan wel gevoelig zijn. Na de behandeling kan de huid tijdelijk rood en wat gevoeliger zijn.
Moet je de haren laten staan voor laser ontharen?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoef je de haren niet te laten groeien voor de behandeling. Het is juist beter als de haren kort zijn, omdat ze de warmte naar het haarzakje beter geleiden. Scheren of knippen van de haren voorafgaand aan de behandeling wordt aanbevolen, terwijl epileren of harsen wordt afgeraden.
Moet ik een consult inplannen voordat ik behandeld wil worden?
Ja, het is belangrijk om een consult in te plannen voordat je begint met laser ontharen. In een consult krijg je informatie over de procedure, het aantal benodigde sessies, mogelijke bijwerkingen en nazorginstructies. Het consult is ook een gelegenheid om jouw vragen en zorgen over laserontharing te bespreken.