Huidverjonging Rosmalen

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn bruine vlekken op de huid die cosmetisch vervelend kunnen zijn. Er zijn veel verschillende soorten pigmentvlekken, waaronder ouderdomsvlekken, zonnevlekken (ook wel zonneschade of levervlekken genoemd), sproeten, post-inflammatoire hyperpigmentatie en melasma. Pigmentvlekken ontstaan vaak op latere leeftijd als gevolg van langdurige en overmatige blootstelling aan de zon of daglicht in het verleden. Maar ook bij regelmatig gebruik van de zonnebank speelt hierbij een belangrijke factor van het ontstaan van dit type pigment. Typerende locaties voor ouderdomsvlekken zijn het gelaat, de hals, het decolleté, de onderarmen en de handen.

Ik wil graag mijn huid verbeteren

Afhankelijk van jouw huidtype wordt een behandelplan opgesteld voor jouw huid.

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er bij pigmentvlekken?

De aanpak van pigmentvlekken kan variëren, afhankelijk van het type vlek en de ernst ervan. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder:

  • Chemische peelings: kan helpen bij het verminderen van ouderdomsvlekken door de bovenste laag van de huid te exfoliëren, waardoor de bovenste laag van de huid afschilfert. Dit stimuleert de vernieuwing van de huid en helpt om het overtollige pigment dat zich in de huid heeft opgehoopt, te verminderen en zo en een egalere huidskleur te bevorderen.
  • Laserbehandelingen: Deze lichtstraal wordt geabsorbeerd door het donkere pigment (melanine) in de ouderdomsvlekken. Het geabsorbeerde licht wordt vervolgens omgezet in warmte, waardoor de pigmentcellen worden vernietigd. Na verloop van tijd zullen de beschadigde pigmentcellen worden afgebroken en vervagen de vlekken.
  • Pigment remmende producten: Pigment remmende crèmes bevatten ingrediënten die helpen bij het verminderen en voorkomen van pigmentvlekken. Enkele veelvoorkomende ingrediënten die in deze crèmes worden gebruikt, zijn: glycolzuur, tranexamine zuur, vitamine C, retinoïden of kojiczuur. Deze ingrediënten kunnen helpen bij het verminderen en voorkomen van pigmentvlekken. Deze crèmes moeten echter regelmatig en consistent worden aangebracht gedurende een bepaalde periode voordat er resultaten zichtbaar zijn.

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Pigmentvlekken kunnen ontstaan door verschillende factoren. Denk daarbij aan blootstelling aan zon/daglicht, hormonale veranderingen, medicatie gebruik, maar ook genetische aanleg. Wij onderscheiden hieronder verschillende soorten pigmentvlekken.

  • Lentigo solaris (pigmentvlek): Ook wel bekend als ouderdomsvlekken of levervlekken, is een veelvoorkomende vorm van pigmentatie. De pigmentvlekken herken je aan de ronde of ovale vlekken met een donkerbruine tot zwarte kleur. Ze variëren in grootte en kunnen vlak of licht verhoogd zijn.
  • Poikiloderma van Civatte: Is een aandoening waarbij er sprake is van pigment- en vaatafwijkingen in de nek en het decolleté. De kenmerken van Poikiloderma van Civatte zijn roodheid (erytheem), pigmentatie (hyperpigmentatie) en zichtbare bloedvaatjes (teleangiëctasieën).
  • Melasma (zwangerschapsmasker): ook wel bekend als het “zwangerschapsmasker”, is een vorm van hyperpigmentatie die wordt gekenmerkt door donkere, onregelmatig gevormde vlekken op het gezicht. Het komt vaak voor bij vrouwen met hormonale veranderingen, zoals zwangerschap of gebruik van anticonceptie.
  • Sproeten (epheliden): Sproeten zijn kleine, lichte pigmentvlekken die vaak voorkomen bij mensen met een lichte huid en een genetische aanleg.
  • Post inflammatoire hyperpigmentatie: Dit verwijst naar de pigmentatie die kan optreden na een ontsteking of wondje op de huid, zoals acne of een huidbeschadiging.
  • Actinische keratose: Dit zijn ruwe, schilferende plekken op de huid die ontstaan door langdurige blootstelling aan de zon. Hoewel sommige plekjes vanzelf kunnen verdwijnen, blijven ze meestal aanwezig en kunnen ze in de loop van de tijd verergeren.

Hoe veel behandelingen zijn er nodig bij een pigmentvlek?

Over het algemeen zijn één tot twee behandelingen voldoende, maar in sommige gevallen kunnen drie behandelingen nodig zijn om de gewenste resultaten te bereiken. Tijdens een persoonlijk consult worden de pigmentvlekken beoordeelt en wordt er een gericht plan gemaakt. Afhankelijk van jouw huidtype, soort pigmentvlekken, de locatie en de kleur wordt een behandelplan opgesteld voor jouw huid. Bij verdenking of twijfel over een pigmentvlek die mogelijk onrustig of verdacht kan zijn sturen wij je door een huisarts, dermatoloog of plastisch chirurg voor verder onderzoek en diagnose. Het is belangrijk om verdachte vlekjes tijdig te laten controleren om mogelijke complicaties uit te sluiten.

Lees hier verder over de pigment laser

Faber Huidkliniek

Ruime ervaring

Door mijn jaren lange ervaring bij verschillende cosmetische klinieken kan ik je met de juiste zorg behandelen.

Nauwe samenwerking

Door een nauwe samenwerking met cosmetisch artsen & plastisch chirurgen help ik je met elk huidprobleem.

Alleen het beste

Ik werk alleen met de beste en mooiste producten waardoor ik de beste kwaliteit zorg kan aanbieden.

Vragen? Bel 06 57 77 57 29