Acne is een veelvoorkomend probleem tijdens de puberteit. Hormonale veranderingen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van acne. Tijdens de puberteit produceren de geslachtshormonen, zoals testosteron, bij zowel jongens als meisjes in grotere hoeveelheden. Deze hormonen stimuleren de talgklieren in de huid om meer talg te produceren.
Talg is een olieachtige substantie die de huid normaal gesproken beschermt en hydrateert. Echter, bij overmatige talgproductie kan de talg samenklonteren met dode huidcellen en andere onzuiverheden, waardoor het verstopt kan raken. Dit resulteert in de vorming van mee-eters (comedonen). Mee-eters kunnen verder ontstoken raken door de groei van bacteriën. Dit kan leiden tot ontstekingen en de vorming van puistjes en pustels. Acne komt het meest voor op delen van het lichaam waar de talgklieren het meest actief zijn, zoals het gezicht, de borst, de rug en de schouders.
Naast hormonale veranderingen kunnen ook andere factoren bijdragen aan het ontstaan of verergeren van acne, zoals genetische aanleg, overmatige talgproductie, ontstekingsreacties, bepaalde medicijnen, stress, slechte voeding en het gebruik van bepaalde cosmetica die de huid verstoppen.
Door de verschillende oorzaken is het van belang om tijdens een consult deze punten samen te bespreken. Er bestaan verschillende behandelvormen voor acne. In de meeste gevallen zijn alleen behandelingen in combinatie met een chemische peeling voldoende. Wanneer er sprake is van ernstige acne kunnen we ook in overleg met de huisarts medicatie inzetten, zoals lokale antibiotica middelen (crèmes of lotions) en systemische middelen (tabletten). De keuze voor de behandeling hangt af van de ernst van de acne. Naast de behandelingen geven we altijd uitgebreid advies over het verzorgen van je huid en het gebruik van thuisproducten met actieve ingrediënten.