Rosacea

Rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening, wat betekent dat het vaak langdurig aanhoudt en perioden van verergering en verbetering kan hebben. De felrode verkleuring van met name de wangen en de neus is een kenmerkend symptoom van rosacea. Naast de rode verkleuring kan rosacea gepaard gaan met diffuse roodheid, kleine gesprongen bloedvaatjes (couperose), en kleine puistjes en bultjes.

Ik heb last van rosacea

Rosacea kan door middel van de juiste behandeling onder controle worden gebracht.

Rosacea

Rosacea kan ook leiden tot andere symptomen zoals droge huid, huidvergroving, oogirritatie en een branderig gevoel in het gezicht. Deze symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon. Rosacea wordt vaker gezien bij vrouwen vanaf 30 jaar. Mensen met een licht huidtype hebben over het algemeen een hoger risico op het ontwikkelen van rosacea dan mensen met een donker huidtype. Hoewel het nog niet volledig begrepen is, wordt gedacht dat de demodexmijt een rol kan spelen bij het ontstaan en verergeren van rosacea. Deze mijt leeft normaal gesproken op de huid en komt bij de meeste mensen voor, maar bij mensen met rosacea lijkt er een verhoogde aanwezigheid te zijn.

Triggers bij rosacea

Rosacea kent vele factoren waardoor het kan verergeren. De belangrijkste factoren zijn wisseling van tempratuurverschillen, blootstelling aan de zon, roken, het drinken van alcohol, koffie, pittig eten, zuivelproducten, stressfactoren en bij inspanning. Maar ook allergieën kunnen een rol spelen, probeer erachter te komen of er voor jou een allergie speelt. Vaak is de rosacea huid ook gevoelig voor bepaalde cosmeticaproducten. Hierdoor is het dus heel erg belangrijk dat je de juiste producten gebruikt.

Wat is de behandeling voor rosacea?

Rosacea kan worden behandeld door middel van verschillende behandelingen.

 • Licht- en lasertherapie
  Om de vasculaire componenten van rosacea zoals, roodheid, couperose en gesprongen vaatjes, te verminderen maken we gebruik van licht- en lasertherapie. Hierbij wordt gebruik gemaak van geconcentreerd licht om de bloedvaatjes te coaguleren, waardoor de vaatjes uiteindelijk worden afgebroken en opgeruimd door het lichaam, zonder de omringende huid te beschadigen.
 • Chemische peelings
  Chemische peelings kunnen helpen bij het exfoliëren van de bovenste laag van de huid en het verminderen van ontstekingen en puistjes. Ook zorgen deze peelingen ervoor om de huidbarrière te verbeteren. Een gezonde huidbarrière is essentieel voor het behoud van een goede huidgezondheid, omdat het beschermt tegen omgevingsinvloeden, vochtverlies en irritatie. Wij gebruiken bij rosacea enkel medische peelings die specifiek zijn ontworpen om de symptomen van rosacea te verbeteren en de gevoelige huid niet verder te irriteren.
 • Huidverzorging
  De juiste huidverzorging is essentieel om de symptomen van rosacea te beheersen, irritatie te verminderen en de algemene gezondheid van de huid te bevorderen. Dit is immers iets wat jij zelf dagelijks gebruikt en daarom erg belangrijk. Het is bij rosacea belangrijk om elke dag de huid op de juiste manier te kalmeren, hydrateren en beschermen.
 • Voeding en supplement
  Rosacea is een aandoening waarbij voeding een belangrijke rol kan spelen bij het uitlokken of verergeren van de symptomen. Hoewel de reactie op voeding individueel kan verschillen, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die vaak als triggers worden beschouwd. Er zijn ook supplementen bekend die juist een positief effect hebben op rosacea. Tijdens het consult wordt dit onderdeel besproken.
 • Medicatie
  In sommige gevallen werken wij samen met de huisarts om rosacea met behulp van medicatie onder controle te brengen. Dit heeft niet onze voorkeur en wordt alleen ingezet wanneer nodig.

Vergoeding voor rosacea?

Wanneer je een vergoeding voor acnetherapie en/of camouflagetherapie hebt vanuit je aanvullende verzekering kan het zijn dat de behandeling (deels) vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Wil je weten of een behandeling vergoed kan worden? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar of neem je polisvoorwaarden door.

  Veel gestelde vragen:

 • Hoe werkt een couperose behandeling?

  De laser produceert licht met hoge energie. Rode bloedcellen worden daardoor selectief opgewarmd waardoor de bloedvaatjes vervolgens door het lichaam worden opgeruimd. De laser is selectief en beschadigd andere structuren in de huid niet.

 • Wanneer zie ik resultaat?

  Rosacea is een chronische huidaandoening, wat betekent dat het vaak langdurig aanhoudt en perioden van verergering en verbetering kan hebben. Het verbeteren van rosacea-symptomen vereist vaak geduld. Behandelingen hebben vaak tussen de 8 en 14 weken tijd nodig voordat ze zichtbare resultaten opleveren.

 • Wat is het verschil tussen couperose en rosacea?

  Het zijn twee verschillende huidaandoeningen. Couperose is een netwerk van gesprongen bloedvaatjes. En rosacea gaat vaak gepaard met meerdere huidklachten, zoals couperose, rode (ontsteking) bultjes, kleine witte puistjes. Beide huidaandoeningen zijn goed te behandelen met chemische peelingen en/of lasertherapie. Lees hier meer verder over rosacea.

 • Is er een vergoeding mogelijk voor rosacea?

  Rosacea valt binnen de verzekering onder acnetherapie en/of camouflagetherapie en kan in sommige gevallen worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en is afhankelijk van de polisvoorwaarden. In je polisvoorwaarden vind je de hoogte van het verzekerde bedrag voor deze behandeling.

Faber Huidkliniek

Ruime ervaring

Door mijn opgedane kennis en ervaring kan ik je inzicht geven in hoe jouw huidprobleem verbeterd kan worden.

Samenwerkingen

Door samenwerkingen met cosmetisch artsen & plastisch chirurgen kan ik je een breed advies geven.

Alleen het beste

Met veel zorg en aandacht heb ik mijn eigen assortiment kunnen samenstellen waar ik volledig achter sta.

Vragen? Bel 06 57 77 57 29

Welke diensten bieden wij aan?

Graag deel ik mijn opgedane kennis en ervaring met je, zodat je inzicht krijgt in hoe jouw huidprobleem ontstaat en hoe het verholpen kan worden. Alle huidvragen zijn welkom en ik zal altijd alle mogelijke behandel opties met je bespreken, ook wanneer deze optie niet in mijn kliniek uitgevoerd kan worden.